Fa un temps, pel Facebook, un
company meu d'EGB em "renyava" perquè era independentista tot i que
quan érem petits havíem arribat al cole celebrant la golejada d'Espanya a Malta
que la va classificar pel seu mundial. Jo he vist marrecs amb la samarreta del
Barça i al dia següent amb la del Madrid per, finalment, aparèixer amb la del
Bilbao o de l'Espanyol. Quan som xics, vivim el moment i ens anem adaptant al
que volen els pares, al que senten els companys i al que passa al món sense importar-nos
si tenim o no tenim criteri, som originals. Per desgràcia en molts aspectes, i
per sort en alguns (molts) d'altres, anem agafant criteri i ens definim en allò
que pensem, allò que som, allò que volem, allò que aconseguim i allò que
mengem. Sempre, som allò que mengem, com fan servir d'eslògan per alguns
indrets. I certament, encara que sembli mentida, allò que ingerim es converteix
en una religió sense saber-ho; que no ens ho toquin! Som talibans de la nostra
dieta, i qualsevol comentari, consell o teoria que ens ensorri el nostre status quo culinari és un atac a la línia
de flotació del nostre ésser.
Jo t'entenc Adam Martin. Ratifico
cada experiència estranya que estàs vivint portant el teu coneixement al món
sobre una nova nutrició. Les converses sobre el menjar arriben a un punt de surrealisme
quan algú intenta aportar una visió diferent de les coses. A mi, tot i no ser
un extremista radical en temes culinaris, m'han dit de tot simplement per
comentar: "no menges massa carn?" a algú que fa quatre o cinc àpats a
la setmana d'animal, o beu la beguda de la felicitat cada dia i li faig notar
o, senzillament, explico el que esmorzo als matins en comptes del típic Cafè
amb llet i magdalenes, per dir alguna cosa corrent.
Ja fa temps que he deixat coses
enrere, per salut, per comoditat, per que em faig gran, no ho se. Tot va
començar amb la llet del cafè amb llet. En feia tres o quatre al dia tot just
fa tres o quatre anys. Vaig llegir que provocava mucositat. M'encanta la llet,
el gust i la textura. Sola o acompanyant begudes, batuts, cremes, postres...
Però vaig deixar de prendre'n i vaig notar un canvi. M'hi vaig agafar. Va ser
positiu per mi i quan ho explico m'he sentit dir de tot. No obligo a ningú a
deixar de fer-ho, només ho explico a fi de bé. Però amb el temps, no gaire per
cert, el cafè sol que em prenia el vaig canviar per infusions diverses, i tes
de tot tipus. Per què? Anant llegint, vaig saber que l'estimulant del cafè, la
cafeïna, era una mica perjudicial en excés i el sucre... bé, el sucre ja te un
escrit dedicat de mi. Vaig triar canviar. Per provar. No hi perdia res! Primer
vaig passar a prendre molt te, a primera hora del matí, a mig matí, al mig dia,
a la tarda, abans d'anar a dormir alguna infusió...: "prendre te ajuda a
aprimar i porta antioxidants i molts beneficis pel cos". Bé, poc a poc, he
racionalitzat això i ara prenc un parell de tes al dia i alguna infusió, o no!
Ho faig perquè vull i quan vull, no per despertar-me perquè em desperto sol:
estic sempre ben viu al matí! El te és la beguda calenta -sense sucre, òbviament-
que m'acompanya els cereals (ecològics, integrals, amb fruits secs i alguna
pansa, regats amb una beguda vegetal) o la poma quan esmorzo. Però no és una
religió! Puc fer-me un suc verd i no prenc te. A vegades, algun dia, em ve de
gust fer un cafè amb llet. I el faig i no passa res. Ara sí, tinc llet ecològica
certificada que gasto de tant en tant amb un bon cafè soluble i sucre, de
panela és clar. El sucre blanc, com veieu, també ha marxat de la meva vida. I
la sal fina de taula, aquella blanca i refinada, també. Per cuinar sal grossa de
l'Himàlaia o d'escates o aigua de mar.
I només menjo carn, si pot ser
ecològica, un cop a la setmana, per gust, i si em cal. No cal dir que ja fa
temps que la Cola, els Donuts, el fuet a carretades o les patates fregides
sistemàtiques han quedat en el passat i sabeu una cosa? Quan arriba un dia que
fas un aperitiu i et posen totes aquestes viandes al davant, no s'acaba el món,
ni per menjar-ne ni per no fer-ho.
Soc estrany. Adam, ets estrany. I
totes les persones que amb tu, a través de tu o gràcies en part a escoltar-te,
seguir-te i llegir-te a tu, o a d'altres com tu, són estranyes. Hem descobert
una moda, com diuen alguns coneguts meus -que passarà-, que ens fa sentir bé,
que ens aporta el que necessitem per viure bé, estar sans, i de passada i de
rebot, ens aporta la seguretat de lluitar per un món més just, més sostenible,
més natural i més respectuós amb animals, plantes i persones.
Tot està lligat! No soc budista
ni faig ioga ni em considero vegà; ni tants sols soc vegetarià 100%, però se
que tot està lligat i que el camí que seguim com a conjunt ens porta a un atzucac,
a un final terrible que no volem veure; preferim tenir la panxa plena i la boca
feliç que mirar cap al futur que ens estem marcant.
M'agradava menjar de tot i ara,
el que faig és menjar de tot, conscientment, no per costum. I la meva consciència
m'ha dut a mirar les etiquetes, llegir una mica més sobre el que ingeria i
eliminar molts productes de la meva dieta que, només m'aportaven satisfacció al
paladar i res més. No tinc cap intenció d'avorrir-me el que em queda de vida i
dedico els meus esforços i hi poso tot l'interès del món a apassionar-me per
variar la meva dieta seguint uns altres preceptes.
I se que així, soc una persona
menys a menjar animals maltractats i sobre explotats.
I se que així, soc una persona més
a consumir vegetals cultivats a petita escala, sense sobre explotar la terra ni
empudegar l'aire o l'aigua.
I se que així, em sumo una mica a
l'esforç col·lectiu per netejar el medi, perquè no consumeixo menjar preparat o
processat, amb tot el que això comporta a tots nivells.
I se que així, els meus fills
veuen que és possible una altra manera de viure.
I se que així, tot i que estic
exposat a un final com el de qualsevol altra persona al món (he estat exposat durant
els molts anys que vaig seguir una dieta esbojarrada amb tots els extres
viciosos que us pugueu imaginar), hauré contribuït a deixar-lo una mica millor
de com el vaig trobar.
Res, una miiiica miqueta. Ho se.
No em considero gaire important, lo just.
Però és just intentar-ho.
I si per això em diuen estrany o
radical, doncs que així sigui.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada