Avui puc dir que, em trobo de conya! Em fan
mal menys coses que fa un parell de mesos enrere, puc sortir a córrer dos o
tres cops per setmana i anar agafant fons, dormo bé i no em llevo amb mal
d'esquena, estic pletòric d'energia, jugo amb els nens al menjador, jugo amb
els nens a casa, he perdut tres quilos bons de volum i greix de la panxa. I tot
això, a quin preu?
Un preu car, tot sigui dit.
I a quina conclusió em porta tot
plegat?
A que, si no tens diners, ho tens
fotut per caminar cap a la cultura del vegetarià i cuina energètica, els
super-foods i els sucs verds. I aquest és el canvi que hem fet a casa, i és
arrel d'aquest canvi d'hàbits alimentaris sobretot, que el meu estat físic i
mental ha canviat molt, darrerament.
Puc dir que és cert el que
escriuen i diuen les defensores i defensors d'aquest estil de vida; ho puc dir
per mi, per la meva dona i per les dues persones properes que conec, que estem
duent a terme aquesta revolució a la dieta tant física com alimentària.
I també puc dir, que jo estava
del tot equivocat. M'hi sentia obligat! Era com un deute a la meva formació
acadèmica culinària, com una lluita interna entre el que havia de ser, per
collons, i el que podria ser si obria la ment.
I per fi, suposo que amb el temps
d'estovar la idea, i meditar-ne les conseqüències i potser també perquè, que
carai, per provar-ho tampoc passa res, vaig abaixar la guàrdia, vaig dir als
meus soldats que anessin a dormir, vaig obrir el pont llevadís i vaig deixar
entrar "l'enemic" i l'aire fresc a dins...
La veritat, tot sigui dit, és que
en els darrers anys ja he/hem anat canviant petites coses a casa: jo,
personalment vaig deixar la llet (que m'encanta, que me la bevia a litres i que
mai m'ha anat malament) perquè vaig llegir que provocava moltes mucositats. El
cafè, va ser la conseqüència següent, perquè jo era un fan del cafè amb llet,
dos o tres al dia, i el cafè sol no em venia de gust; em vaig passar al te i bé,
s'ha convertit en un company inseparable. La cultura del bon te, també donaria
per un escrit a part, però no és el cas. Ja cuinem a casa, molt i amb primeres
matèries, cosa que deixa els productes elaborats lluny de la nevera, però, quan
mires el rebost, i saps llegir entre línies, t'adones que tot o gairebé tot el
que comprem i consumim alegrement, és un perill.
Però això, jo no ho sabia
llavors, o potser sí que m'ho havien dit, però no ho volia escoltar. No era el
moment per mi, encara.
Finalment, tot va precipitar un
dia, escoltant l'entrevista que li va fer el Jordi Basté a la Carla Zaplana. La
Carla és una jove eminència en el sector dels sucs verds, podríem dir que la
mediàtica de torn, amb tots els meus respectes. Amb ella va començar tot! Als
dos o tres dies, vam provar el primer suc verd a casa, al matí. En comptes del
te i les magdalenes, o el pa amb embotit, o el cafè amb llet i galetes o
cereals: suc verd. El vam fer amb la Thermomix, per provar. Colat dues vegades.
Sorprenent! La paraula per definir-ho és aquesta. Sorprèn el gust, la capacitat
de saciar-te que té, l'energia que ens va donar... El dia següent vam repetir.
Tres dies vam trigar a comprar la màquina que extreu el suc en fred i abandonar
les fulles d'acer de la Thermo.
Després van començar els llibres,
els vídeos per internet, un taller a Vic amb la Leire Piriz -una altra experta
en això d'alimentar-se bé amb els sucs i polpes de les fruites i verdures
combinades amb llavors i altres toppings-, i fins al dia d'avui. Seixanta i
escaig sucs després, molta més cultura vegetariana i pinzellades de veganisme o
vegetalisme, ens han deixat en un estat de voler-ne més! A menys no hi volem
anar!
Cada dia que passa, enyoro menys
un bon bistec o un entrecot. Cada setmana que camino m'allunya més de qualsevol
cosa que sigui pre-cuinada, envasada, conservada, tractada o manufacturada. I
cada segon que passo en aquest camí, més m'adono que no el podrem conservar
gaire temps, si no volem arruinar-nos! O aconseguim una feina més remunerada o
aconseguim que més gent faci el pas com nosaltres, i tot baixarà de preu! És
just. I és més fàcil la segona opció, perquè enganyar-nos! No hauria de ser un
privilegi menjar sa i bé, però tal i com estan els preus i els sous, per desgràcia,
la realitat converteix en elitistes els que poden seguir aquestes dietes. I jo
no vull pertànyer a cap elit, trobo tant poderós el canvi que vull, no, no
vull: necessito exportar-lo, fer-lo conèixer!
Per això llenço el crit al cel,
aixeco les mans a l'estil Son Goku i vull acumular l'energia del planeta per
fer explotar les idees que tenim tots ficades al cap, i ajudar a canviar el món!
Perquè és possible!
És real i tangible! Podem adoptar
una cultura culinària diferent, més amplia, més rica; per salut, per benestar,
perquè és bo de gust! Quan abandones els colorants artificials, els aromes
afegits i els sucres i potenciadors de sabor, t'adones de lo bons que són els
gustos naturals, de les peculiaritats que tenen, de les notes de color que
donen a la vida. És una mica com, mirar el cel de nit amb lluna plena o sense
la lluna tapant-ho tot. La lluna és bonica, però només és una bola erma al bell
mig del cel que eclipsa la magestuositat de la Via Lactea i dels milers i
milers d'estrelles que giren al nostre voltant. La capacitat industrial dels
homes ens ha dut a un món saturat de sabors que emmascaren la crua i bona
realitat al nostre paladar... i sembla que sense això, el món és avorrit i insípid.
Ara és l'hora de la revolució humana de les dones, deixeu-m'ho dir així, i no
podem deixar passar aquest tren, sense pujar-hi almenys algunes estacions i
mirar, degustar, provar. No sentiu curiositat?
He descobert la xocolata del
lloro, la sopa d'all, el tresor amagat, la guinda del pastís! I resulta que no
soc l'Indiana Jones, ni soc el segon ni el tercer ni tant sols, dels primers.
Soc un més que cau de la figuera de cop i s'adona que el que hem i estem fent
amb les nostres vides i els nostres estómacs és molt dolent. I cada segon que
em trobo millor, m'ho confirma.
Només volia posar-vos al corrent.
Com que és un món obert i nou que
m'aporta alegria i vitalitat, en seguiré parlant. No se si amb quaranta anys
viscuts normativament parlant hauré cavat ja la meva tomba, perdoneu que ho
digui així; però treballaré per allargar la vida dels que m'envolten tant com
sigui possible. Una vida llarga i sana, bona i gustosa.
Sense colorants ni conservants!
Bon profit i bon dia!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada