dijous, 14 de juny del 2018

L'instint mata la cultura


Fa pocs dies em va arribar via Facebook un vídeo del presentador Jesús Quintero. Jo no soc pas fan d’aquest home i independentment de les seves opinions personals, en aquell petit retall televisiu hi vaig sentir una gran veritat. “Mai abans, com ara, s’havia presumit tant de ser analfabet, que sigui un gran que no haver-se llegit mai un llibre”. Ell ho expressava behementment, estava enfadat. Enfadat amb el sistema que està muntat al voltant de tota aquesta massa de gent que no llegeix, que no s’interessa per la cultura però que sap llegir. Analfabets amb estudis. 

Al contrari que els nostres avis i algunes mares i pares que mai van accedir a la cultura, que no van poder estudiar i que, aquesta espina els ha estat clavada tota la vida com una màcula, una pena terrible.
No haver pogut estudiar.
Els que ens van precedir eren molts, gent sense massa estudis que van tirar el país endavant malgrat les guerres, la dictadura i el recomençar.
Els que ens segueixen són tots personatges amb estudis obligatoris, accés a un món de cultura i d’educació sense fi, però prefereixen Supervivientes, OT i Mujeres hombres y vicebersa.
I nosaltres, que estem al mig, hem de fer que el país avanci veient com la generació que ens va precedir es va esgotant abandonada a la seva sort i amb les seves penes eternes i la generació que ens segueix avança enganxada a les pantalles de les programacions escombraria i la programació estudiada pels seus gustos, vicis i pecats. 
Ja no entro en tot el món comercial posat als seus peus perquè no pensin ni tant sols un moment, que la seva vida és una merda molt ben maquillada.
La cultura, la veritable cultura, és aquella que t’ensenya a respectar la diferència. Perquè el món està ple de diferències culturals que cal protegir. La cultura és lo contrari a l’instint. L’instint surt quan el cos agafa el control. El cap i el cos aprenen per separat. 
I això, no és un detall banal. No pas.
Tots els mandataris, els grans caps de les empreses, els grans legisladors, els grans arquitectes de la humanitat ho han sabut sempre. Si eduques massa el cap, el cos no respondrà quan esperes que respongui, perquè el cap tindrà el control.
Si que estudiem tots per obligació. Però el que aprenem a l’escola normal, no ens capacita per ser persones àvides de coneixement, de cultura. Ens fan avorrir el coneixement en general perquè la nostra resposta davant els atacs constants a la nostra llibertat de pensament, acció i obra sigui zero. I si no responem, ens les colen per tot arreu.
La cultura mata l’instint, i l’instint mata la cultura.
Si tens una massa crítica de població capaç de reaccionar per instint en el moment necessari, en aquell moment en que necessites que respongui visceralment, llavors tens assegurat l’ascó al govern del món.
Perquè de la mateixa manera que no hi ha rics que ho siguin de manera totalment honrada, no hi ha polítics que no calculin quina és la quantitat de vots que poden esgarrapar accedint als registres més bàsics de les ments humanes. 
La visceralitat dona vots.
L’instint mata la cultura. La cultura construeix, i construir costa molt.
Destruir-la és un moment de rauxa. Un segon dins l’arc inesgotable del temps en que, el penediment no aflora i la bèstia surt, ataca, destrossa i engoleix. Ja hi haurà temps per el penediment, si és necessari. 
El mal ja estarà fet. 
Ens volen rucs.
Així de senzill.

dimarts, 5 de juny del 2018

La infecció de Catalunya

Suposo que els senyors del PSOE, amb els seus socis aquí a Catalunya, el PSC amb el rei del ball al capdavant, es deuen pensar que els Catalans som com la resta dels votants del seu partit i del partit que governava fa uns dies i del partit del senyor Rivera. És a dir, pensen que som tontos, i amb això no dic que siguin tontos els seus votants, però a ells els hi sembla que si.
M'explico ras i curt, i a veure si ens entenem. Els Catalans no canviarem d'opinió per que hi hagi un nou president que, com tots sabem, és poc clar en els seus plantejaments polítics. Bé, clar ho ha estat, i s'ha posat sempre al costat dels vots dels espanyols.
Perquè, d'això va la cosa, no perdem el nord de vista.
VOTS.
El senyor Sanchez vol governar i sap que no pot amb els vots que te. El senyor Rivera vol governar i sap que si no hi ha eleccions ara, el seu suflé es pot desinflar com ho va fer el del senyor Iglesias. El senyor Rajoy governava amb el recolzament de tots els de les dretes que així anaven mamant de la teta i ell mateix sap, que els seus fidels votants seguirant votant dretes, perquè en aquest país veí no hi ha criteri. No hi és perquè els quatre que manen, ja s'encarreguen que hi hagi poca o escassa pluralitat informativa i política. Per això persegueixen amb tantes ganes al país veí, Catalunya, perquè som com som, i perfectes ni de lluny, però plurals comparats amb ells, una barbaritat. I aquesta heterogenia ens fa perillosos.
Abans, amb els vots dels Socialistes d'aquí, el PSOE guanyava eleccions. Ara ho fa C's, i si aquí es desinfla, allà també ho farà, no us enganyeu.
Per tant, si a Catalunya no hi ha la solució votant que necessiten per desmarcar-se i s'encallen en aquest panorama d'empats tècnics entre uns i altres, ho han de solucionar buscant els vots anti catalans per agafar terreny.
El que és més anti català guanya.
El Rivera, una proposta molt singular, Català però que no vol una Catalunya real, la vol ocupada, la vol castellana, la vol sotmesa. Em recorda algú.
En Sanchez, un paio que no el vol gairebé la meitat del seu partit i que lluita fraticidament amb l'andalusa que treu el cap abans no se la carreguin amb algun escàndol de la seva província, la més corrupta d'europa segons la UE. No ha guanyat res, gairebé no hi hauria de ser, i quan accedeix al lloc del desgraciat de'n Rajoy, posa de ministres en llocs claus, a persones que han demostrat la seva anti catalanitat sobradament. Bé. Res a dir.
En Pablo, que no acaba d'aixecar-li els vots als sociates perquè no acaba de convèncer a ningú amb el seu discurs entre dues aigües, una mica com Podemos en general, que ataca molt quan és a la oposició, però que després... es dilueix. Curiós.
El mateix mal que afecta a uns afecta els altres. Es diu corrupció sistemica. Quan un sistema està malalt, o es cura o segueix infectat.
I Catalunya no està infectada, és plural i opina diferent, agradi o no agradi. El que està ben infectat és el sistema governamental estatal, i nomé així s'explica que quan algú hi accedeix, no canvia res.
La infecció passa per contagi.
I així anar fent.

dilluns, 4 de juny del 2018

Racons oblidats


Monuments de pedra i totxo inútils i repartits per tot el territori. Cases, edificis, casetes i masies, barracons, naus, granges i fàbriques abandonades a la seva sort o dissort mentre mig planeta pateix fam, fred, abusos econòmics i desnonaments lents o més lents. Agonies personals i agonies materias repartides en un món injust, un món que s’ofega a si mateix senzillament, perquè no sabem ni volem compartir allò que tenim i no usem, allò que fem malament, allò que no sabem com aprofitar. 
Vivim envoltats d’errors i no sabem que fer-ne. Una casa que es va construir massa lluny de tot, que possiblement va valer una petita fortuna per algú que potser es va arruinar, o no. Potser va ser el caprici d’una persona a qui no li ve d’aquí; però allà està. Una idea esbojarrada d’un adinerat i propiciada per un arquitecte que només va pensar en la seva butxaca. 
Un edifici mig construit i aturat perquè el POUM no va permetre seguir endavant. No volem que ningú en tregui un rèdit, no volem que ningú el pugui usar per a res… deixem que el material, la ma d’obra i els esforços es perdin. Deixem que embrutin el paisatge, massa car tirar-ho a terra. No pensem per a què ens pot fer servei, no volem, no hi caiem…
Masies abandonades entre camps que ja no es conreen o que han passat a mans d’algú que ja no vol treballar la terra. Espais per a la memòria que ni la memòria recorda. 
Passat i present abandonat. Edificis d’un casc antic massa vells o massa “guetos” per invertir un cèntim en retornar-los a la llum. Donar vida a una ciutat petita ja no dona beneficis si una ciutat més gran necessita la seva gent. Que marxin i s’enrunin no és problema mentre mantenim la bèstia afartada.
Diners.
Diners.
Diners.
No en tenim prous o en tenim tants que no sabem que fer-ne.
Morim pobres com les rates i oblidats de tot i tothom o som els més rics del sementiri, però no compartim, ja no el que tenim i usem bé, sinó tot allò que no sabem que fer-ne. Des que som petits aprenem a tenir coses que després llencem; regalar? Donar? Compartir? Només els nens saben que vol dir això i tant mateix els hi traiem les idees rapidament del cap. Allò que és teu, és teu, defensa-ho.
I seguim veient com hi ha famílies sense llar, sense recursos, sense possibilitats.
I ens queixem que ens ocupin un lokal que no usem, simplement perquè estem esperant el moment que sigui més car per vendre’l o lloga’l. I mentrestant, buit, ple de pols i de res més, es va envellint i nosaltres anem pagant el preu per tenir no res.
Tenir.
Tenir.
Tenir.
Diners, tenir. Tenir diners. És l’única cosa que a molts els importa fins que arriba alguna cosa mes important que els fa caure en desgràcia. Salut, amor, vida, solitud. 
Una dona mor sola i tres anys després la troben a casa. Ningú la troba a faltar. Ni les electriques, ni el gas, ni l’aigua, ni els assitents socials… amics? Es pot viure sol, sense amics, sense família? 
Es pot. I morir més sol que la una, també.
Monuments de pedra i carn que moriran sols perquè no sabem que fer amb tot allò que tenim o no tenim, perquè no sabem cuidar les coses, les persones, els llocs. 
Abandonem i tornem a començar, i allò abandonat resta oblidat. Però que no ens ho toquin!
Perquè som com som.
Oi?