divendres, 18 de juliol del 2014

Ep! Això ha caducat!

És ben veritat que, el menjar, els productes alimentaris que comprem o que manufacturem a casa, tenen una data de caducitat. És una realitat que potser és més perillós un caducat industrial –per la quantitat de productes que li posen per a durar més, és més provable que després, quan es passa, hi hagi més perills químics, per dir-ho planerament-, que un caducat casolà. Vull dir, quan se’t passa la sopa a la nevera, ho sents, ho notes, ho olores i ho veus. És tangible al gust i al tacte. La llet, te mal gust, els formatges floreixen –tot i que, en treus la capa de sobre i a seguir-, la carn put i el peix canta. Si fem verdures i les sobres ens queden a la nevera, la vida neix i s’escampa, però al cap d’avall, és un procés natural.
El problema ve, amb aquelles coses que no hem fet, que hem comprat i que, envasades al vuit o en atmosfera protectora, caduquen segons una data impresa al costat o al tap, o a la base. Quants productes la porten? Tots. Que hi diu la legislació sobre determinades dates de caducitat? L’europea diu que no ha de ser caducitat, sinó consum preferent. De fet, el consum preferent no espanta tant. El de caducitat és determinant. I és determinant perquè hi ha molta gent que, un dia després ja no es mengen aquell producte. És totalment exagerat, és desmesurat! Però és. L’exemple més evident són, els iogurts, un producte que en realitat, no caduca, es va assecant i va desprenent aigua, però triga molt. Un mes després pot estar bo, si ha estat ben conservat. Però un dia després de la fatídica data, ja el llencem.
Però hi ha més exemples no tant evidents, i que em preocupen més, perquè formen part d’un joc pervers que, fa guanyar diners, sí o sí i sense gaire perill, a supermercats, bars i botigues distribuïdores. Pipes, quicos, fruits secs o brioxeria industrial, aperitius, xocolatines... tot un món de subproductes que generen molts diners que, sota devolució es distribueixen, i quan caduquen s’abonen. Un dia després, una setmana o un mes. El que els te no els pot vendre perquè qualsevol li pot dir: ei, que està caducat! Però siguem francs, està bo. Que en fan? Els donen a associacions socials, menjadors o altres indrets sense ànim de lucre? No, Els llencen. Quilos i quilos de bossetes –amb el seu embolcall de plàstic individual-, són llençades cada dia per comercials que, obligats per la ditxosa data al lateral, han de reposar el material i abonar-lo al distribuïdor.
La norma crea la perversió del sistema. El menjar es fa per llençar, ja entra en el tracte.
Jo, ahir la nit, vaig veure una mica la televisió, picant unes pipes ben bones, caducades fa un mes. I faig els pastissos amb iogurts caducats –d’un o dos dies o tres setmanes, és igual- que, al meu negoci ja no puc posar de postres. De tant en tant obro un brick de llet que s’ha passat uns dies, però està en perfecte estat, i me’l bec. No passa res. Estic ben sa. El sentit comú ja m’avisa si allò que vaig a posar-me a la boca és massa perillós per la meva salut, però reconeixem que, malgrat tot, tots fem el mateix. Si ha caducat, desconfiem.
Suposo que forma part de la vida que tenim i volem: de tot i en abundància, a qualsevol hora i en qualsevol moment. Això te un preu. Un preu anotat en lletra negreta al lateral dels productes que comprem, tot l’any.  

dijous, 17 de juliol del 2014

I have a dream...



Als Estats Units d’Amèrica, diuen que pots tenir un somni i fer-te ric. A Espanya, no et pots permetre ni tant sols dormir. Aquest podria ser el resum del que significa iniciar un negoci en aquest país.
La ruïna segura. No se quants de cada quants, segons les estadístiques que mai diran sobre la realitat del teixit empresarial estatal, inicien un negoci i fracassen, però el que veig a Manresa, la ciutat on visc ara, són cada dia més persianes avall i comerços que obren i desapareixen sense pena ni glòria, en quatre dies.
Diuen que la crisi s'ha acabat, que les coses van cap amunt, que la recuperació serà radical i que, mai més tornarem a viure una crisi com aquesta. Diuen...
Jo ara mateix, estic a punt de fer vacances, més per força que per necessitat, ja que mantenir-me obert és més car que tancar durant uns dies. I quan les coses van bé, van tant justes que seguir treballant s'ofereix una tortura econòmica que és difícil de suportar. Això sí, ara, el dia vint, em tocarà pagar els impostos i el que anava malament, es desplomarà de cop.
Ahir sentia les notícies i parlaven de les ajudes als agricultors quan hi ha una catàstrofe natural: pluges, sequeres, pedregades... Les asseguradores cobreixen aquestes avinenteses. La meva asseguradora no cobreix les catàstrofes humanes: si el personal està cada dia més pobre i no gasta ni per cafè, per força major, no m'hauria de cobrir del desastre?
És una broma, és clar. No pretenc que ara assegurem les males temporades dels negocis. Però estic convençut que hi ha negocis i negocis. Empreses i empreses. Privilegis i privilegis. 
I els autònoms, els que ens deixem la pell cada dia per quatre xavos que ens serviran per pagar els impostos i poca cosa més, som els més dèbils de la cadena.
Només m'agradaria poder dormir una mica, i somiar sense por de despertar-me suat i arruinat...

dimecres, 16 de juliol del 2014

Cites, a la oriental.

La veritat de les coses, de cada una, sempre depèn del costat des del que es miri, i dels ulls i la ment del que se la mira. No hi ha res absolut, i tot el que sembla una bogeria esdevé una genialitat en un moment de lucidesa. 
Res és el que sembla i tot el que sembla que és, deixa de ser-ho quan ho remous una mica.
La merda de la muntanya fa pudor, i encara més, quan la remenes amb un bastó.
No per més capes de pintura que li posis a una paret, deixarà de ser un conjunt de maons i ciment que un bon dia, cau. 
Vaja, avui m'he llevat filosòfic.
Bon dia!!

dijous, 3 de juliol del 2014

Aix, la corrupció...

Us heu fixat mai en la quantitat de llocs que hem treballat tots plegats? Vull dir, que tots plegats fem moltes feines a la nostra vida. Feines més dures, feines més lleugeres; feines asseguts, feines "a peu", feines cansades físicament i feines pesades psíquicament. tots treballem i deixem de treballar. Allò d'estar en un lloc tota la vida, és aigua passada. I fins i tot avui, tenir feina és el que és singular...
Quan t'amenacen de fer-te fora, o en parlen amb tu, tu com a treballador, indefens i molt vulnerable en aquest terrible moment, et sents de vidre, t'esmicoles. Segur que us hi heu trobat algun cop. Fins i tot us hauran fet fora d'alguna feina. És dur. Et sents una merda. Et fan sentir una merda.
És la força del poder contra la petitesa del treballador, que sovint, no es acomiadat justament. Però que hi farem, la llei, els convenis i altres foteses burocràtiques emparen als empresaris. És la vida.
Però, és clar. El treballador és indispensable mentre hi és. Vull dir, que mentre treballa a un lloc, és lleial a la seva feina, però quan ja no hi és... 
Heu pensat mai que passaria si, per exemple, un ex comptable parlés del que ha hagut de fer per tapar la corrupció dels seus caps? Vull dir, que ja passa això a vegades. I passa poc, crec. No acostuma a passar perquè normalment, els senyors que han desviat fons, subvencions o pagaments en blanc o en negre, per altres usos, a través dels seus negocis, no acostumen a tractar malament a qui els ha servit, i menys si els ha servit de comptable. 
Això és el que els ha passat al PP. Han comès un error estratègic i han deixat de banda un senyor que els guardava les esquenes! A qui se li ocorre?
Jo penso que els corruptes, grans i petits, s'obliden, segurament perquè els treballadors són per a ells peces d'un joc al que s'han acostumat, que els treballadors ferits, són com feres ferotges que, sense res a perdre, poden destapar moltes coses. I si s'ajunten, encara més. 
Sobretot si han treballat en temes econòmics. 
Tots som posseïdors d'un poder que, els poderosos obliden que existeix, perquè se senten impunes a moltes coses, però no a la seva humanitat. Tots cometem errors. Oblidar que els hem comès, és un defecte de fàbrica. Oblidar que per tu, treballa gent, que és sensible a les coses que li passen per les mans, també és un defecte de fàbrica. 
Aix, la corrupció. Gran i xica, de ciutat i de poble. Forma part d'un estil que te el perill d'oblidar que les persones que treballen per tu són això, persones. I tret de les molt honrades i incorruptibles del món, les persones ens trobem bé en un lloc si ens tracten bé, i si ens deixen de tractar bé, no. 
El Bàrcenas, és un clar exemple de tot plegat. 
I qualsevol podria ser un Bàrcenas...

dimecres, 2 de juliol del 2014

"cançons de temps pretèrits": Guerres inútils


La batalla ja ha acabat, i ara és l'hora dels difunts. El camp és mut, i desconeixedor de vencedor o vençut s'emporta les ànimes dels nou vinguts, que no han trobat auxili a les seves febles súpliques. Demà arribaran les dones sense esperança, car el lloc és lluny de casa, i de nit, ja és massa fosc per a reconèixer els que han perdut per sempre. Algun crit, algun gemec de dolor, algun sospir creuarà l'espai inútilment, doncs ningú estarà allà per a sentir-lo, i tot seguit, el silenci s'empassarà els somnis de glòria de tots aquells que creien poder desafiar el destí, i dels que, mirant al seu voltant, després de la lluita, han trobat als seus amics morts, als seus enemics morts, i als seus desconeguts, morts.
Un o dos, intentaran desesperadament treure's del damunt aquell cos tan feixuc; sagnant i ple de ràbia descobrirà que el dolor que sentia no era tan sols del per que suportava, i potser llavors es buscarà l'estómac o les cames, tocant a les palpentes aquell pal llarg i estret que, de sobte, s'ha trobat al mig del pit…
A trenc d'alba, la boira s'ha fet senyora de tots ells, barrejats, mig tombats o del revés, dibuixant un llòbrec escenari d'horrors i barbaritats humanes. Per l'horitzó, poderosos bous arrosseguen pesats carros que carreguen els cossos de qui algú en dona fe, mentre algun nen o alguna mare llencen un emocionat plany per un ésser estimat. Finalment, el sol comença a obrir-se camí entre l'horrible espectacle, desvetllant els ulls dels incansables buscadors, que queden garratibats de l'espant.
Pregàries per una gran batalla. Milers d'homes hi varen lluitar i morir. Tan sols una cinquantena en van sobreviure, i de tots ells, cap no en va trobar la victòria que cercava. Potser llavors, algun d'ells es preguntarà a que ha tret cap la història. Si lluitar per guanyar, vol dir perdre tot el que es posseeix, on és la recompensa per tanta destrucció?
15-11-95

dimarts, 1 de juliol del 2014

"cançons de temps pretèrits": Closques de pell


Sempre estem en el nostre mon, tancats dins la nostra closca protectora, una closca feta a la nostra mida que ens aïlla del món, quan el món no és prou bo; que ens defensa dels atacs incansables dels nostres veïns; que ens permet imaginar, tant sols imaginar, una vida a part, diferent, solitària. Però no ens adonem que alhora ens aparta de la vida mateixa, mancant-nos de llum i proporcionant-nos una falsa protecció a vegades malentesa. No veiem que el nostre entorn canvia i passa per davant mateix dels nostres ulls, ràpid, com un tren de mercaderies que no s'atura a les estacions convencionals, ...però nosaltres estem cecs… Quan potser volem pujar al tren del present, llavors és massa tard, i el futur se'ns escapa de les mans per que ja som massa vells. I, si arribem joves a l'andana de la felicitat, tancats en la nostra cova d'enganys prenem un descans, i el tren se'ns torna a escapar… sol, sense passatgers que paguin el preu del bitllet de la curiositat, per conèixer un altre destí que no sigui el ja marcat. Amb el temps, molts viatgers jauran tranquils als bancs de l'estació, i molts marxaran de nou sense esperança, doncs el seu tren ja haurà passat i si no ho ha fet encara, serà per què cada cop més combois es quedaran sense engegar les màquines; molta llenya mancarà dins les seves calderes, i tampoc maquinistes que puguin guiar el comboi per lloc segur, cap endavant.

Les nostres closques s'endureixen, i els nostres sentiments i inquietuds per la vida ja no poden travessar les dures parets d'acer que anem construint. El temps per reflexionar s'esgota i, aviat caldrà molt més que la simple voluntat per sortir de dintre, i veure que el sol encara brilla; que encara som a temps de canviar quelcom; que encara podem conèixer; que encara podem "viure".
Juliol-94