divendres, 26 de setembre del 2014

Si o no?


He tingut aquesta conversa mentalment mil vegades, i n’he tingut part unes altres mil amb partidaris de la independència i amb detractors. Amics tots, que pensen diferent i que s’enfronten aferrissadament, uns per unes conviccions polítiques, altres per uns sentiments nacionalistes (dels dos costats), i uns altres per qüestions purament econòmiques, amb interessos en una o altre opció depenent de la incidència que tindria en la seva empresa, negoci, vida... Aquest debat és viu i genera molta controvèrsia, però sovint és manipulat.
És manipulat per un o altre mitjà de comunicació, del centre, de dretes o d’esquerres, plural o privat, demòcrata o conservador. I jo parteixo d’aquesta base, tots, absolutament tots els mitjans de comunicació i d’informació estan manipulats i intenten portar al seu terreny la veritat oculta, i per a més inri, la veritat oculta no existeix del tot, perquè, acceptem-ho, no hi ha veritat.
El que hi ha són persones, unes catalanes d’altres espanyoles, unes amb ganes de començar de nou encara que sigui a costa de l’economia i d’altres amb ganes de seguir igual encara que sigui a costa del mateix. I ningú no es posa d’acord. Uns pensen que si s’assoleix la utopia, s’aixecaran murs, desapareixeran llengües i es trencaran famílies; d’altres pensen que millorarà l’economia, seran una potència en miniatura i tot serà millor; uns quants, pensen que hi haurà enfrontament militar, mort i destrucció; d’altres que en el segle vint-i-un això ja no passa...
Jo crec que de bojos amb ganes de prémer el gallet n’hi ha molts. I d’insensats amb ganes de canviar-ho tot a costa de tot, també. Però no són la majoria.
I el que també crec, és que en un món normal, les coses s’han de poder parlar, i intercanviar opinions de manera civilitzada, com jo faig a vegades amb amics i coneguts amb qui no estic d’acord, i discutim. Però no s’acaba el món. Pensem diferent, i sovint no arribem a cap consens. Però no deixem de ser el que som.
Espanya i Catalunya són amics que no arriben mai a consens. Pensar que són de la mateixa corda és absurd. La història i els mals endèmics sempre acompanyaran les generacions de banda i banda fins que, algú no hi posi seny i es parli. Fins que no hi hagi bon tracte, no hi haurà pau social.
I això, amb una consulta (que no referèndum vinculant i decisiu, separador i destructor de pobles) tranquil·la, amb possibilitat de parlar-ne, d’escoltar posicions, de petar la xerrada i baixar del ruc, de centrar-se en el bé comú, en els greuges i en les avantatges, s’hagués pogut fer. S’hagués pogut portar a terme un procés tranquil i madur on, el desig calent d’un poble que sempre ha estat pragmàtic, s’hagués pogut asserenar, i on el passat d’un altre poble més gran i dominador s’hagués pogut esborrar.
No ha estat així.
S’han dut les coses lluny, amb silencis i crits i insults i demagògia. I ara, hi haurà o no hi haurà consulta, però els únics damnificats serem els amics i els coneguts que, tornarem a parlar del tema i estarem més crispats, i no entendrem perquè.
Uns perquè només miren TV3 o 8TV i escolten Catalunya Ràdio o Rac1, d’altres perquè amb la SER tenen la veritat que els amaguen els altres, uns altres perquè la Razón els dona les paraules que volen sentir i els darrers perquè l’Ara és l’únic diari català que parla serè sobre la veritat. Tots, i perdoneu-me, manipulats i amb interessos.
La veritat està al carrer, i el carrer parla. Però ningú l’escolta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada